Párterapeuta képzés

Kimondottan “párterapeuta” diploma nem szerezhető Magyarországon, sőt speciálisan párterapeuta képzés sem érhető el igazán.

Ha valaki párkapcsolatok területén szeretne “terápiás” segítséget nyújtani vagy korábbi alapvégzettsége alapján specializálódni, akkor több lehetőség áll előtte.

1) Családterápiás képzések

A párterápia mint a családterápia része elérhető több hazai képzőintézmény képzési programjának részeként. Ilyen például a Magyar Családterápiás Egyesület belső, saját képzési rendje alapján meghatározott képzése, vagy a MEGÚJULÁS Családterápiás Intézet képzése, de a Wesley János Lelkészképző Főiskola is indít szakirányú képzést a témában. Ezen képzésekről tudni kell, hogy ugye nem adnak diplomát, és egyik képzés elvégzése sem kötelező feltétele annak, hogy valaki pároknak, házaspároknak segítő szolgáltatást nyújtson. Előnyük, hogy nagyon erős, átfogó elméleti alapot adnak, a nagyszámú családterápiás irányzatnak egyfajta vegyes rendszerét és módszertanát tanítják, illetve az önismeretre is hangsúlyt fektetnek.

2) Speciális képzések

Egy másik járható út, ha speciális képzések, tanfolyamok segítségével szerzünk minél több, gyakorlatiasabb tudást. Például:

  • párkapcsolati coaching képzés
  • párkapcsolat mediációs képzés
  • önismereti képzések, sajátélményű terápiás tapasztalatok (pl. pszichoterápia, pszichodráma, családállítás…)
  • kommunikációs képzések

Ennek az útnak az előnye, hogy a “párterápiás” tudásunkat saját igényeink szerint, gyakorlatias képzések (és sajátos módszertanok) választásával mi alakíthatjuk.

Fontos hangsúlyozni, hogy a párterápia nem keverendő össze az egyéni (pszicho)terápiával, melynek művelése külön szakértelmet, végzettséget igényel, és sokszor kiegészítője a párkapcsolat-rendező folyamatnak. És ez fordítva is igaz: egyéni terápiás képzettség és tapasztalat jó alapot ad párkapcsolati problémák kezeléséhez, de speciális képzettség és gyakorlat nélkül nem feltétlenül javasolt párkapcsolati kérdésekben állást foglalni, tanácsot adni vagy a kapcsolat dinamikájába beleszólni.

Minden esetben javasolt az adott képzés résztvevőitől véleményt kérni, mert egyre több visszajelzést kapunk arról, hogy nagyon változó egy-egy képzés használhatósága, gyakorlatiassága.