A képzés minőségéről

A párkapcsolati coaching, házassági tanácsadási tevékenység Magyarországon nincs diplomához vagy egyéb képzéshez kötve. Bár léteznek általános segítő szakmák (pszichológus, szociális munkás, mentálhigiénés szakember, mediátor stb.), amelyek bizonyos szempontból kapcsolódnak e területhez, ezt a szakterületet ma nem lehet célzottan felsőoktatási intézményben megtanulni.

Akkrediált-e a képzés?

Egy képzés akkreditációja azt jelenti, hogy valamely szervezet minőségileg megvizsgálja a képzés teljes programját, és ha az bizonyos feltételeknek megfelel, úgy a képzést akkreditálja, azaz tanúsítja a feltételeknek való megfelelést.

1) Magyarországon létezik ún. felnőttképzési akkreditáció, amelynek lényege abban áll, hogy felnőttképzési szakértők bevizsgálják a képzést abból a szempontból, hogy az adott képzés személyi (oktatói) és tárgyi (helyszín, oktatói eszközök, nyilvántartások) szempontból megfelelő minőségű-e. Ez minden esetben formai, tehát nem tartalmi minőségi ellenőrzés. Ilyen akkreditációval a képzésem nem rendelkezik, tekintve, hogy 100% visszafizetési garanciát adok a képzésre, amely sokkal nagyobb minőségi biztosítékot jelent a résztvevőknek. (Egy képzés akkreditációja alapvetően akkor kötelező, ha a képzőintézmény állami vagy európai uniós támogatást szeretne igénybevenni a képzése után.)

2) A coaching területén létezik egy nemzetközi magánszövetség (ICF), amely az általános coach képzés elvégzése és igazolt szakmai tapasztalat esetén a kérelmező coachoknak akkreditációt ad ki szakmai szintjükről.

A képzésem egy speciális terület, a párkapcsolatok és házasságok problémás területeinek tanácsadásával, coachingjával foglalkozik. Nem minősül tehát általános coach képzésnek: nem veszünk olyan általános témákat, mint önismeret, stresszkezelés, motiváció, döntési helyzetek stb.

Azoknak, akiknek olyan terveik vannak, hogy nemzetközileg akkreditált coachok szeretnének lenni, általános coach képzés elvégzése (majd szakmai tapasztalat megszerzése) javasolt, amely alapján kellő szakmai tapasztalattal akkreditáltatják magukat.

Fontos viszont kihangsúlyozni, hogy az általános coachingképzések területén a képzőintézmények részéről egyre divatosabb az akkreditáció meglétének kihangsúlyozása, pedig az nem jelent semmilyen felsőfokú vagy szakmai tanúsítást. Amennyiben valaki államilag elismert, diplomának minősülő oklevelet adó, több féléves képzést keres, úgy felsőoktatási intézmények általánosabb jellegű szakjait javasoljuk (pl. pszichológus, szociális munkás, mentálhigiénés szakember).

Minden tanulnivágyónak tudnia kell azt is, hogy a magyar valóság az, hogy nincsenek meghirdetett coach állások vagy házassági tanácsadói állások. Mindenkinek magának kell megteremtenie a saját klientúráját. Az ügyfelek számára a coach hitelessége és hozzáértése nem abból fakad, hogy valaki milyen „csiribiri” képzést végzett, hanem abból, hogy tud-e valóban segíteni nekik vagy sem. Ha valaki csak “próbálkozik”, nem lesz képes felépíteni egy működő, jó hírű tanácsadói vállalkozást.

Ezért a képzésem elsődleges célja az, hogy olyan módszereket adjon a résztvevők kezébe, amelyekkel garantáltan képesek segíteni mások párkapcsolati problémájának megoldásában. Mert ez az előfeltétele, hogy valaki sikeres legyen párkapcsolati coachként ill. házassági tanácsadóként.

Vissza a képzés leírásához >>