Párterápia képzés

Kimondottan párterápiás képzést ma nem lehet találni és elvégezni hazánkban, ugyanakkor ha valaki párok, házaspárok kapcsolatának megsegítésének módszertanát szeretné megtanulni,  több lehetőség közül is választhat. Hogy milyen lehetőségek vannak?

Képzés választása előtt fontos azt tisztázni, hogy pontosan milyen irányú képzettséget szeretnénk szerezni.

1) Szexuálterápiás képzés

Amennyiben a szexuálitás területén szeretnénk pároknak segíteni, úgy szexuálterápiás képzés elvégzése javasolt.

A szexuálterápia posztgraduális képzés (felsőfokú intézményi keretek között lebonyolított, bizonyos alapdiploma megléte esetén igénybevehető, önálló diplomát nem adó képzés) elvégzésével elsajátítható terület, mely tevékenység végzésének feltétele szakorvosi, vagy klinikai szakpszichológusi végzettség.

2) Családterápiás képzés

Ha egy család tagjai közötti viszonyok terápiás rendezésének elméletét és gyakorlatát szeretnénk elsajátítani, úgy valamilyen hazai családterápiás képzést érdemes választanunk. (Ez a terület jelenleg egyesületi keretek között és főiskolai posztgrauduális keretek között is tanulható.)

A családterápiának része a párterápia (különböző élethelyzetekben levő párok, házaspárok terápiás támogatása). Alapvetően pszichológusok tanulják és űzik ezt a konzervatív (akadémiailag, szakirodalmilag széles körben megalapozott) szakterületet, annak rengeteg iskolájával, irányzatával együtt. Bár a kérdés jogszabályi szinten nincs szabályozva semmilyen módon, de a hazai gyakorlat azt mutatja, hogy a párterapeuta cím használta ilyen jellegű képzés elvégzése után használandó.

3) Speciális párkapcsolati módszertant oktató képzések

Párterápia képzés keresésekor egyre gyakrabban találkozhatunk olyan újfajta irányzatokkal is, amelyek szakirodalmi alátámasztottsága – újszerűségük és külföldi gyökerük – nem olyan széleskörű, ugyanakkor a használt módszertanuk a nagy családterápiás iskolák szemléletétől és módszertanától eltér, és a kliensoldalról egyre nagyobb igény mutatkozik irántuk. Ilyen módszertan a párkapcsolati coaching is.

A párkapcsolati coaching a szűk és klasszikus értelemben vett párterápiának nem részre, hiszen nem terápiás (gyógyító, hibát kijavító, múltból merítő) szemlélettel dolgozik, hanem egy jövőbe tekintő, a kliensek tudatosságát és felelősségét erősítő módszert ad a leendő szakember kezébe.

Természetesen a múlt terápiás feldolgozását – mint kiegészítő viselkedés-változtató folyamatot – igénybe vehetnek a coaching résztvevői, és nem ritka az sem, hogy a coachingfolyamatban való részvétel gyógyító, személyiségre ható eredménnyel is jár. Érdemes hát ilyen jellegű tanulmányok folytatásán is elgondolkodni…